Omgeving Eastermar

Wandelen

De omgeving van Watersportbedrijf De Lits is uitermate geschikt om prachtige wandeltochten te maken. Het dorp Eastermar ligt midden in het coullissenlandschap van de Noardlike Fryske Wâlden. 

Wandelaars hebben veel keus in Eastermar. Er zijn wandelroutes die over eeuwenoude zandpaden en door een uniek coulissenlandschap leiden. De paden worden omlijst door boomwallen. Tussen de bomen door kijk je uit over velden en weilanden. Ook is er een pad langs de Leien over oude polderdijken, waarbij u op een aantal punten een weids uitzicht heeft over de Leien. Op veel plaatsen zijn uitzichtpunten aangelegd waar u vanaf een wat hoger standpunt het landschap met zijn bijzondere flora en fauna kunt overzien.
U kunt een klein ommetje maken over een pad dwars door de 'historische akkers' die ingezaaid worden met oude graangrassen. Als de veldbloemen tussen de granen in bloei staan, ontstaat er een prachtig kleurenpalet.

Fietsen

Eastermar is uitermate geschikt als uitvalsbasis voor korte of langere fietstochten: het dorp wordt omringd door oude zandpaden, waarlangs schelpenpaden voor fietsers zijn aangelegd. Het gebied is afwisselend, soms open, soms meer omsloten en dan weer heel licht glooiend, waardoor er onderweg veel variatie is. Fietsen rond Eastermar is genieten voor de natuurliefhebber, die langs de veelal rustige paden veel bijzondere flora en fauna kan vinden. Maar ook aan een fietser die op zoek is naar historie of cultuur, heeft Eastermar en omstreken veel te bieden.

Langs de oevers van de meren zijn een aantal zwemplaatsen die geschikt zijn voor jong en oud. De instap in het water is zowel voor kinderen als ouderen veilig en gemakkelijk omdat de bodem glooiend is.

De Leien is een meer dat veel bijzondere vogels herbergt, je vindt onder andere de Visarend, de Roerdomp en de Zwarte Stern. Aan de noordkant van het meer is een vogelkijkhut gebouwd. Het is aan te raden om op een tocht een kijker mee te nemen.

Wilt u meer weten over Eastermar en al haar toeristische mogelijkheden?

Ga naar www.tip-eastermar.nl

Adres:

Lid HISWASnakkerbuorren 9
9261 VM Eastermar
Telefoon: 0512 471482
E-mail: info@delits.nl  

Openingstijden:

Ma: 13.00 tot 17.30 uur
Di - Vrij: 9.00-12.00 en 13.00-17.30 uur
Za: van 9.00 tot 12.00 uur
(In het vaarseizoen ook van 13.00 tot 16.00 uur)

Route:

U vindt ons aan de Burgumer Mar,
tussen Drachten en Burgum, Friesland
Route over de weg  
Over het water: Lits-Lauwersmeerroute  

Naar boven